چگونگی تبدیل شدن یک فروشگاه به نماینده یک برند
فروشگاه، مهم ترین ابزار تبلیغات یک خرده فروش است. در نظر مشتریان، یک فروشگاه بزرگ همانقدر باید یک برند را نمایندگی کند که یک دکان کوچک. به همین دلیل طراحی فروشگاه نباید بدون حساب و کتاب انجام شود. روند تغییرات و نوسازی یک فروشگاه معمولا با مشکلاتی همراه است؛ بنابراین شاید برپایی فروشگاههای جدید راه حل بهتری باشد. این روزها، برند سازی فروشگاهی یک تمایل رو به توسعه است.
اغلبِ سفارشاتِ دست اندر کارانِ دکوراسیون فروشگاهی، برای نوسازیِ فروشگاههای موجود است تا طراحی فروشگاههای جدید. به گفته رینهارد پِندِر مدیر مارکتینگ بنگاهِ دکوراسیونِ فروشگاهیِ آمداخ: ” نقطه آغاز، تحلیل کامل وضعیت موجود است”. هدف او از این هشدار جلوگیری از تغییرات شتابزده است. وی در ادامه تسریح می کند: ” بررسی فروشگاهی – برای رسیدن به – برندینگ فروشگاهی” و اینگونه است که برنامه ریزی برای تغییرات در فروشگاه آغاز می شود. او همچنین تشریح می کند که: برندینگ فروشگاهی تنها برای فروشگاههای بزرگ زنجیره ای کاربرد ندارد، بلکه به خصوص دکان های کوچک، حتی نانوایی ها و سالن های آرایش محل هایی برای برندینگ محسوب می شوند. برندینگ فروشگاهی به معنای تبدیل شدن یک فروشگاه، به طریقی قابل تشخیص، به نماینده یک برند است.
هیچ نسخه آماده ای برای “فروشگاه به مثابه برند” وجود ندارد. آمار فروش محصولات و شرایط موجود فروشگاه باید بررسی شوند. همچنین، وضعیت رقابت محلی و میزان تنوع کالا در آینده نیز باید مورد تحلیل قرار گیرند. در این صورت است که دکوراتورهای داخلی و طراحان می توانند با در دست داشتن این داده ها طرح هایی مناسب ارائه کنند. آنها قرار است ” داستانی تعریف کنند” که برانگیزاننده احساسات قوی و خاطرات در مخاطبین باشد.
کارکرد روان شناسی در دکوراسیون فروشگاهی
انتظار می رود یک طراحی و دکوراسیون مناسب فروشگاهی، به خودی خود، مشتریان را به سمت محصول مورد نظر هدایت کند. بدین منظور مسائل بسیاری در روند برنامه ریزی باید مورد توجه قرار گیرند. از پلان کف تا موضوعات روانشناسانه در فروش روزمره. چیدمان فروشگاه – تقسیم بندی مناسب فضای فروش – اولین و مهم ترین مطالبه مشتریان است. توقع آنها گرفتن حس خوب از چیدمان فروشگاه است. ترتیب قفسه کالاها و لوازم فروشگاه باید ادراکات روانشناختی را در هم بیامیزد. محرک های غیر کلامی بهترین نتایج را در بر دارند. آنها، به طور خودکار، تجارب احساسی را، بدون پیشداوری، تحریک می کنند. در مقایسه، کلام عمدتا از فیلتر کنترل شناختی عبور می کند – و در نتیجه تاثیر آن می تواند گمراه کننده باشد. تصاویر، رنگ ها، نور و بو از جمله محرک های غیر کلامی به شمار می آیند. پیام های تبلیغاتی یا برچسب های قیمت، به عنوان مثال، محرک های کلامی محسوب می شوند. از این رو، اگر قدم زدن خودکار، و بدون احساس محدودیتِ مشتری در فضای فروشگاه میسر شود، یک ایده آل درطراحی فروشگاهی به واقعیت در آمده است.
در یوروشاپ پیش رو، گرایش های جدید دکوراسیون فروشگاهی به نمایش درآمده و مورد بحث قرار خواهند گرفت. گرچه، فروشگاههای برند و فروشگاههای پرچمدار در مسیر توسعۀ گرایش های جدید قرار دارند، مسلما، در طی سه سال، انقلاب جدیدی در صنعت فروشگاهی به وقوع نپیوسته است. سالهاست که گرایش ها به سمت چیدمان های سخاوتمندانه با راهروهای عریض اما قابل کنترلی پیش رفته است که اِلِمانهای اختصاصی را پررنگ می کنند. قابلیت دوام پایدار و تجدید پذیری، موضوعات مهمی در یوروشاپ پیش رو خواهند بود. چراغ های کم مصرف ال.ای.دی. موجب گشایش امکانات جدید در عرصه های تجاری شده اند و مبل های چوبی و سطوح سنگی سیگنال های طبیعت گرایانه ارسال می کنند.
یک دکوراسیون فروشگاهی، علاوه بر زیبایی، باید مناسب استفاده روزمره باشد. آیا قفسه ها را می شود به راحتی چید؟ آیا فضای کافی برای تبلیغ پیشنهادات خاص وجود دارد؟ آیا برای جلوگیری از دزدی در فروشگاه همه چیز خوبی در معرض دید هست؟ و آیا نمای باز فروشگاه به مشتریانی که به دنبال کالای ویژه ای می گردند کمک می کند؟ آیا کف، قفسه ها و نمایشگرها به راحتی تمیز می شوند؟ آیا لوازم داخل فروشگاه، برای چند سال، در کنار لوازم جدیدتر، قابل تکامل و ارتقا هستند؟
دکوراسیون فروشگاهی بیش از گذشته به سمت استانداردهای چند منظوره و اجزای کاربست پذیری پیش می رود که می توانند با تغییرات در تبلیغات فروش همسو گردند. بخشی از بازاریابی تصویری – در فروشگاهها – بیش از پیش به استفاده ازتصاویر دیواری دردیوارهای پشتی متمرکز تمایل پیدا کرده است، و حتی اغلب، نمایشگرهای بزرگ تبلیغاتی رواج پیدا کرده اند. زورآزمایی بلند تنها شامل سرمایه گذاری برای به دست آوردن فن آوری های جدید نیست بلکه شامل محتوای تازه ای نیز می شود که الهام بخش مشتریان برای سالهای متمادی باشد. در نهایت به غیر از مشتریان، کارکنان فروشگاه نیز باید حس خوبی در فروشگاه داشته باشند. اگر فروشگاهی نماینده یک برند است، کارکنان و مشتریانش نیز سفیران آن هستند.
خلاصه مطلب
نکات مورد توجه در نوسازی فروشگاه:
- تحلیل وضعیت فروشگاه (محله، مساحت، نقشه برداری)
- برنامه ریزی برای تغییرات در فروشگاه
- در نظر گرفتن اهمیت برندینگ در دکان های کوچک به اندازه فروشگاههای زنجیره ای
- بررسی وضعیت رقابت محلی
- در نظر گرفتن وضعیت تنوع کالاها در آینده
نکات مورد توجه در روانشناسی فروشگاه:
- تقسیم بندی مناسب فضای فروش
- امکان قدم زدن راحت و بدون برخورد در فضای فروشگاه
- امکان جست وجو و دسترسی بی دردسر مشتریان به کالاهای مورد نظر
نکات مورد توجه در چیدمان و ملزومات فروشگاه:
- در نظر گرفتن قابلیت دوام پایدارو تجدید پذیری در تهیه ملزومات فروشگاهی
- در نظر گرفتن فضای کافی برای تبلیغ پیشنهادات خاص
- راحتی در پر و خالی کردن قفسه ها
- امکان نظافت راحت فضای فروشگاه و قفسه ها
- نمای باز برای کنترل امنیت فروش
برای اطلاعات بیشتر: EuroShop Trade Fairs
انتخاب و ترجمه: مهتاب اردکانیان